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Questions raised during the Roles and Responsibilities of a Master Seminars, 5th April and 4th October 2014 

and 3rd October 2015.  Please note the answers below are for guidance only. 

Question Answer 

How can we obtain an up to date copy of the 
constitution and laws? 

A new ring binder copy is available from the shop at 
the Grand Lodge of Scotland, currently priced £12. 
Alternatively you can order them from the Grand 
Lodge of Scotland website priced £12 + £3.60 P&P 
(note these costs will vary from time to time) 

How do I keep my constitution and laws up to date? Updates are available free from the shop at the 
Grand Lodge of Scotland. 

To what extent do I have to know the Constitution 
and Laws? 

It is expected and anticipated that all Masters 
should have a working knowledge of the 
constitution and laws, particularly the section on 
the Daughter Lodges. Parts of most lodge 
installations ceremonies refer to “an exact and 
intimate knowledge is required”, which is a little 
subjective, but Masters should take time to read 
the constitution and laws. However, it is good 
practice to have a copy available at all times, for 
reference as questions do arise throughout your 
term. 

What traditions can I change when I go to the chair? This is a matter between yourself and your lodge, 
however, it is suggested that all changes or 
suggestions are thoroughly discussed and agreed 
with your lodge before introducing any changes. 
Again the installation ceremony refers to, 
“maintaining traditions pure and unsullied” 

What are the procedures to be followed for a 
Notice of Motion? 

In accordance with Law 164 every notice of motion 
must be in writing and submitted to the secretary, 
proposed and seconded by two qualified members. 
A notice of motion can only be given at a regular 
meeting and one month must subsequently elapse 
before it can be considered by the lodge. One a 
decision is taken, the substance cannot be 
discussed or reconsidered by the lodge for twelve 
months. 

What do I do as the master and chairman of a 
meeting when I do not know the answer to a 
question raised? 

Advise the members in attendance that you will 
seek the answer from the appropriate source and 
report back as early as possible. 

Should I always follow an agenda? It is good practice to follow an agenda. If a standard 
agenda is adopted, with topical additional items, 
this will ensure that items are not missed. 

What is the protocol when I receive a proposal and 
a counter proposal or an amendment, on the same 
matter at a meeting? 

Each proposal or counter proposal, sometimes 
called an amendment, must be duly proposed and 
seconded by two qualified members. It is good 
practice if the decision is to go to a vote, to take the 
vote on the amendment first. 

Could you explain the Masters deliberate and 
casting vote? 

The master has a deliberate and in the event of 
equality a casting vote on any matter. It is good 
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practice that the master displays his deliberate vote 
when voting along with all the other members. See 
Law 132 

Can a master call a halt to discussing an issue or a 
subject? 

Yes  

What if I cannot regularly attend Grand Lodge, due 
to work commitments? 

See Law 145 

Can I still vote in Grand Lodge if a Proxy has been 
organised and put in place? 

No, a proxy is appointed in place of a master or a 
warden. 

Who can attend Provincial Grand Lodge 
communications and committee meetings? 

Provincial Grand Lodge Communications 
The Provincial Grand Master, Provincial Grand 
Office-bearers, both Past and Present, provided 
they are fully paid up members or Life Members, 
the Master, Immediate Past Master, Senior Warden 
and Junior Warden of each Lodge within the 
Province together with all Qualified Past Masters. 
Master Masons can also attend as visitors but 
cannot vote or take part in the business of the 
Provincial Grand Lodge. 
 
Provincial Grand Committee   
The Provincial Grand Committee shall consist of the 
Provincial Grand Master, all Past Provincial Grand 
Masters, the Commissioned Office-bearers, the Past 
Commissioned office-bearers, Provincial Grand 
Senior Warden, Provincial Grand Junior Warden, 
the Provincial Grand Treasurer, the Provincial Grand 
Almoner, all other elective Provincial Grand Office-
bearers, and the Masters of all Daughter Lodges in 
the Province. 

What happens if a lodge is not represented at PGL 
or GLOS? 

The Lodge is represented at Provincial Grand Lodge 
by the Brethren mentioned above. If they do not 
attend Provincial Grand lodge they will have no 
input into Provincial Grand Lodge and decisions 
taken by Provincial Grand Lodge must be followed 
by the Lodge. 
Regarding attendance at Grand Lodge a Master 
Mason can be appointed as Proxy for the Master or 
Warden in accordance with Law 145. 

Is there an issue keeping lodge minutes 
electronically? 

Law 190 fully describes the requirements for lodge 
minutes. It is possible to create lodge minutes 
electronically, but these must be printed out on 
minimum grade of 160g paper, numbered 
chronologically, signed by Secretary and the Master 
and kept in a sturdy loose leaf binder. Minutes must 
be professionally bound a minimum of every three 
years.  

How can we encourage Past Masters to attend the 
lodge in preference to other orders? 

All Past Masters can be Office-bearers, e.g. 
Almoner, Director of Ceremonies, Secretary, 
Treasurer etc. They can assist in Instruction Classes 
if the Lodge has such. They should be encouraged 
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to deliver Ritual at Regular Meetings on occasions 
and to be members of the General Committee, 
provided the Lodge Bye-Laws permit them to be 
members. 
They cannot be stopped from joining other Orders 
as that is their choice. However, explain to the Past 
Masters that they do have a great deal to give the 
Lodge and the Brethren and Office-bearers would 
benefit from their experience. 

What’s the protocol regarding reigning masters of 
the province have a memento to commemorate 
their year in the chair? 

There is no such protocol or provision for any 
“memento” within the Laws of the Order. 

What procedures need to be followed to work 
degrees in other lodges? 

If both Lodges are within the Province, 
correspondence should be exchanged between the 
Lodges concerned relating to the matter. 
If the Lodges are in different Provinces the Lodge 
Secretary must write to the Provincial Grand 
Secretary seeking the Provincial Grand Master’s 
permission. That having been given the Provincial 
Grand Secretary would then write to the Provincial 
Grand Secretary of the Province in which the other 
Lodge is based seeking confirmation that such as is 
planned does have the approval of his Provincial 
Grand Master confirming and that such as is 
planned does have the approval of the Provincial 
Grand Master. That approval having been obtained 
the Provincial Grand Secretary will advise the Lodge 
Secretary accordingly. 
 
If the Lodges are in different Constitutions the 
Lodge Secretary must write to the Provincial Grand 
Secretary seeking the Provincial Grand Master’s 
permission. That having been given the Provincial 
Grand Secretary would then write to Grand 
Secretary who in turn would write to Grand 
Secretary of the Sister Constitution seeking 
confirmation that such as is planned does have the 
approval of our Sister Constitution confirming that 
such as is planned does have the approval of the 
Provincial Grand Master. 
With regard to visits and/or working Degrees out 
with the Province/Constitution only on receipt of 
confirmation from the Provincial Grand Secretary 
that all that is planned does have the approval of all 
concerned can the visit etc. proceed. 

Can any master mason take his mark degree in 
another lodge? 

Yes, see Law 178 

How should committee of enquiries be conducted? In accordance with the Fourth Schedule of the 
Constitution and Laws. 

How will I get feedback on the discussions and 
information about today’s seminar? 

The PGL webmaster will post all the information, 
Q&As etc. on the website 
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Who are the Trustees of a Lodge?   The Master, Senior Warden, Junior Warden and 
Secretary. 
The Trustees of the Benevolent Fund - The Master, 
Senior Warden, Junior Warden, Secretary and 
Almoner. See law 182, 183, 184 and 192. 

What are the financial implications of becoming a 
master of a lodge? 

This will vary from Lodge to Lodge, as some Lodges 
will support the Master’s attendance at certain 
functions, such as the Installation of Provincial 
Grand Office-bearers including the Dinner following 
the Installation and the Installation of Grand Office-
bearers including The Festival of Saint Andrew  and 
other functions that require the Master’s 
attendance representing the Lodge. However, it is 
expected that by the time that a Brother is 
approaching the Chair, he will aware of the 
circumstances that prevail within his Lodge relating 
to this matter. 

Is there a set protocol to address social events? There is nothing set down in the constitution and 
laws, but suffice to say the Master is expected to be 
courteous and welcoming to all that attends social 
events. Lodge social events should be conducted in 
a manner that does not bring a brother or the craft 
into disrepute. They should be enjoyable and happy 
events and promote freemasonry in a good to the 
outside world. 

If the RWM does not know the answer to a 
question presented to him, what can he do? 

It is suggested that the master should consult the 
past masters of the lodge in the first instance 

Are there any set rules to consider charity requests? No. It is suggested that all such requests should be 
considered by the General Committee initially and 
any decision regarding a donation be referred to 
the Lodge thereafter for acceptance or otherwise.   

 


